برای درمان سوختگی چه کارهایی باید انجام داد؟
مقالات
بارها در طول زندگی روزمره برای شما یا نزدیکانتان پیش آمده که قسمتی از بدنتان با اجسام داغ برخورد کرده و دچار سوختگی های سطحی و یا جدیتر شدهاید. برای درمان سوختگی هر چقدر هم که سطحی باشد باید اقدامات اصولی انجام دهیم. زیرا بیتوجهی به این موضوع باعث خطرات احتمالی در آینده مانند عفونت و ایجاد جای سوختگی میگردد.
اولین اقدامی که باید در لحظه اول سوختگی انجام گیرد (بیشتر در شرایطی که سوختگی شدید باشد) چک کردن علائم حیاتی مصدوم است. عوامل حیاتی هر فرد عبارتند از:
• فشار خون
• نبض
• درجه حرارت بدن
دومین اقدام در مواجه با سوختگی، قرار دادن جای سوختگی، به مدت چند دقیقه در آب سرد است. انجام این کار باعث میشود حرارت روی سطح سوختگی مقداری کاهش پیدا کند و از جدا شدن بافت پوست و گوشت از هم جلوگیری نماید و همینطور باعث تسکین درد، التهاب و سوزش پوست در لحظات اولیه گردد.
اقدام بعدی استفاده از گاز استریل و قرار دادن آن بر روی زخم است. این عمل باعث میشود آلودگی به محل سوختگی وارد نشود و احتمال عفونت نیز کاهش یابد.
در مرحله بعد حتما باید با مراجعه به پزشک متخصص دستورالعملهای او را اجرا نمایید. اما اگر سوختگی سطحی است، حتما از پمادها و یا کرم سوختگی استفاده نمایید. زیرا بعد از سوختگی، پوست شما خشک و شکننده میشود و با مرطوب کردن آنها از زخم شدن و ترک خوردن محل سوختگی که موجب میشود سوختگی شما دیرتر التیام یابد، جلوگیری کنید.
برای جایگزینی پوست جدید استفاده از روغنهای طبیعی توصیه میگردد، البته به شرطی که روغنهایی مانند روغن زیتون افزودنی نداشته باشد زیرا گاها این محصولات تاثیر منفی داشته و باعث سوزش و خارش میگردند.
درمانهای گیاهی موثر در درمان سوختگی
برای درمان سوختگی روشهای خانگی زیادی نیز وجود دارد که در مواقعی که سوختگی جدی نیست و سطی میباشد میتوان از انها نیز استفاده کرد که در ادامه به بعضی از آنها اشاره میکنیم.
• ضماد سیب زمینی
در این روش از سیب زمینی رنده شده استفاده میگردد و آن را به صورت خام بر روی جای سوختگی قرار میدهند.
• ترکیب عسل و روغن زیتون
با ترکیب عسل و روغن زیتون به اندازه مساوی، میتوان مرهم مناسبی برای درد و سوزش سوختگی تهیه کرد و از ان همچون کرم سوختگی استفاده کرد.
• گوشت خربزه
بخشی از قسمت گوشتی خربزه را له کنید آن را بر روی جای سوختگی قرار دهید. همچنین جوشانده اکالیپتوس برای ماساژ دادن محل سوختگی تاثیر بسزایی دارد.
• ضماد روغن کنجد و کرچک
مخلوط روغن کنجد و کرچک نیز در طب سنتی به عنوان کرم سوختگی معرفی شده است.
• اسفناج له شده و روغن زیتون
مقداری اسفناج را به دقت له کرده و پس از گرفتن آب آن با روغن زیتون مخلوط نموده و بر روی جای سوختگی بمالید.
*توجه داشته باشید در هنگام درمان سوختگی، تاولهایی در پوست ایجاد میگردد. از ترکاندن و باز کردن این تاولها خودداری نمایید زیرا احتمال عفونی و آلوده شدن بدن وجود دارد و جای سوختگی نیز بر روی بدن خواهد ماند.